lunedì 13 maggio 2013

The ‘nouvelle vague’ of Sicilian wines. Verticality and rigour

ERO, IGT SICILIA, Nero d’Avola 100%. Nero (black) and the essence of a varietal, nero d’Avola, that comes from afar. The meaning is being there, making that wine. it means also hidden: The word eros is concealed in the name. On the label, a feathered snake, to reveal a hidden wine. The ancient myth of Eros and Psyche favours the search for a wine not yet discovered, but a wine to be unconditionally loved. At the moment we are witnessing in Sicily a re-birth of poetic and lyrical wines, which consciously relate the strong identity of this land, its sunshine and its heat, the colours of the land, of its dawns and sunsets, its well-known locations and those still to be discovered, defined by its elegance. Today the ‘nouvelle vague’ of Sicilian wines represents a search for something new, a new interpretation of Sicilian wine. Extreme maturations, emphasising alcoholic stoutness, and diluted colours are features that are now out of date. Instead verticality and rigour are the basis of Sicilian style that is becoming known around the world. Culturally, the largest Italian Island is a collection of varied traditions, a paradigm of the entire Mediterranan system. In the classical world it was celebrated by politicians, poets, dramatists, philosophers, historians, naturalists, it was considered the fulcrum of all the political, religious and socio-cultural events during the Arabic domination, like a bridge between the Christian and the Muslim world. This great ethnic and cultural richness was renewed by the waves of various colonisations that took place over the centuries. The Eno-gastronomic patrimony is an amalgam of traditions in which the Greek, Arab, and Norman influences still make themselves felt, a sign of the strong identity that markedly distinguishes Sicily from the rest of Italy. With Tenuta di Fessina we are trying to bring the most out of the marriage of tradition and territory, as part of our strong desire that land and work emerge in the drinking glass. Protecting our identity is the only real way in which we can defend the excellence of Sicilian wine against the danger of imitations. The copernican revolution, which has recently had an impact upon the wine world in Sicily, must contribute to constantly improving the quality, strengthening the production system and guaranteeing new commercial outlets for our production. Thanks to the productive rigour aimed at excellence and promoting the cultural identity of the region, Sicily is certainly attaining a leading place in Made in Italy enology: the strong re-evaluation of characteristic wines, upon which the Sicilian producers dedicate huge resources and energy, has allowed Sicilian wine to face up to the challenge of globalisation. Well-balanced prices and a strong conception of quality and territorial identity are finally bearing fruit in a region that once was regarded as simply the leading producer of large quantities of table wine. This realisation of the ongoing changes on the world scene has obliged Sicilian winegrowers to increasingly aim at the unique characteristics of the region’s products, with modern-tasting wines which increasingly satisfy ever-more refined international tastes. Attualmente, in Sicilia si sta assistendo alla rinascita del vini poetici e lirici, che raccontano bene, con consapevolezza, l’identità profonda di questa terra, il suo sole ed il suo calore, i colori delle terre, delle albe e dei tramonti, i luoghi noti e quelli ancora non trovati, con l’eleganza come obiettivo decisivo. Oggi la nuovelle vague dei vini siciliani segna un percorso alla ricerca di qualcosa di nuovo, una nuova interpretazione dei vini siciliani. Maturazioni estreme, grassezze alcoliche spinte e colori smaccati sono ormai aspetti sorpassati. La verticalità, il rigore, alla base del nuovo stile siciliano che si sta affermando in tutto il mondo. Culturalmente, la più grande isola italiana è un collettore di tradizioni diverse, paradigma dell’intero sistema mediterraneo. Decantata nel mondo classico da politici-legislatori, poeti, drammaturghi, filosofi, storici, naturalisti, fu considerata il fulcro di tutti gli avvenimenti politici, religiosi e socio-culturali durante la dominazione araba, come tramite tra mondo cristiano e musulmano. Questa grande ricchezza etnica e culturale, rinnovata in virtù di ondate di varie colonizzazioni che si sono succedute nei secoli, il patrimonio enogastronomico siciliano è un concentrato di tradizioni dove si avvertono ancora vive e palpitanti le eredità greche, arabe, normanne, segno di una forte identità che distingue nettamente la Sicilia dal resto d’Italia. Con Tenuta di Fessina tentiamo di valorizzare al massimo il connubio tradizione/territorio, poiché nel calice vogliamo intensamente che emergano terra e lavoro. Proteggere oggi la nostra identità è l’unica soluzione che può realmente difendere l’eccellenza del vino siciliano nel mondo dal pericolo delle contraffazioni. La rivoluzione copernicana, che ha investito recentemente il mondo del vino in Sicilia, deve contribuire a migliorare costantemente la qualità, rafforzare il sistema di produzione e garantire nuovi sbocchi commerciali alle nostre produzioni. Grazie al rigore produttivo orientato all’eccellenza e alla valorizzazione dell’identità culturale del territorio, la Sicilia sta definitivamente conquistando un posto di leadership nel Made in Italy enologico: la forte rivalutazione di vitigni identitari, su cui i produttori siciliani convogliano ampie energie e risorse, ha consentito alla Sicilia del vino di attestarsi positivamente nella sfida alla globalizzazione. Prezzi equilibrati ed una concezione alta di qualità ed identità territoriale stanno finalmente producendo buoni frutti in quella che un tempo era ritenuta semplicemente la principale regione di grandi quantità di vini da taglio. Una corretta interpretazione dei cambiamenti in atto nel panorama mondiale ha portato i viticoltori siciliani a puntare sempre di più sulle caratteristiche uniche di prodotti territoriali con vini dal gusto moderno, che incontrano in maniera crescente il gusto sempre più raffinato delle tavole internazionali.

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