sabato 12 marzo 2011

“Love your wines!”: Tenuta di Fessina su Wine virtuosity



Siamo davvero grati a Niklas Jörgensen che ha dedicato ampio spazio ai nostri vini etnei ERSE e LAENEO della Tenuta di Fessina sul suo wineblog Wine virtuosity: “Love your wines!”, così ha esordito Niklas scrivendoci.

“Sicilian wine adventures – Part 3; Nerello Cappuccio.
Il Nerello Cappuccio non ha la stessa popolarità del Mascalese, come si può notare nell’Etna DOC che prevede minimo 80% Mascalese, e fino a 20% di Cappuccio o 10% di altre varietà locali. Comunque il Mantiddatu Niuru, nome siciliano del cappuccio, merita più del 20% di attenzione, come dimostrato dal Laeneo di Tenuta di Fessina.
Il nome Cappuccio deriva dalle foglie mantellate del Nerello.
L’origine è probabilmente la Grecia, ma è indubbio che abbiamo di fronte due tipi diversi di vitigni con alcuni punti in comune ma molte caratteristiche polifenoliche diverse.
Il motivo della buona riuscita del blend è un’ ottima combinazione di aromi e sapori.
Il periodo di vendemmia è lo stesso per entrambi. Il nerello matura tardi e ad elevate altitudini, quindi metà ottobre e spesso perfino primi novembre. Pelle sottile, buona acidità e generoso apporto di aromi. Non ricorda forse il pinot?
Ma torniamo a Tenuta di Fessina. Fondata nel 2007, i proprietari sono Silvia Maestrelli e suo marito Roberto Silva insieme a Federico Curtaz. I veri fanatici del vino in Italia dovrebbero conoscere Curtaz. Ha lavorato per Angelo Gaja prima di iniziare la sua attività di consulente. Poi nel 2007 ha acquistato Fessina e per lui, come per molti di noi, il Nerello è stata una scoperta.
Silvia è una produttrice con un background in toscana, a Villa Petriolo.
Oltre a poche vigne di Nerello Cappuccio, Fessina possiede vigne di 80 anni di Nerello Mascalese. Poi Nero d’Avola, Chardonnay e Carricante. 8.000 bottiglie di Cru Nerello – Il Musmeci. Vale la pena assaggiarlo , e per quelli che amano i “bicchieri” ce ne sono 3 nella guida del Gambero Rosso”.

Wine Virtuosity - 10.03.2011 - LAENEO, Nerello Cappuccio Tenuta Di Fessina

“Sicilian wine adventures – Part 4; Tenuta di Fessina”
Note di degustazione di 2009 Erse, Tenuta di Fessina, 90-91 p

Blend di Mascalese e Cappuccio. 16,000 bottiglie prodotte. Vigne impiantate nel 1950 con densità di piantagione di 8,000 piante/h. La resa è 80 q/ha. Fermentazione in acciaio. Fermentazione malolattica spontanea.
Questo vino è assolutamente grandioso! Proprio come con il pinot ti stupisci come un vino così pallido possa dare tonnellate di seducenti aromi. È floreale con sentori di terra bagnata, ciliege e spezie orientali. Giovane, pieno di vita, è già estremamente armonico.
Senza dubbio un vino di grande altezza.
In bocca frutta di bosco, liquirizia, roccia bagnata e spezie e una spessa acidità.
Tannini più distinti nell’Erse che nel Laeneo.
Un po’ acerbo, ma ciò lo rende eccitante. Molta la frutta. Pura eleganza sul finale.
Comprato qui a euro 14,95. Servire un po’ fresco, come un pinot, con piatti grassi, oppure gustatelo da solo.
Date un’ occhiata al website/blog di Silvia.

Erse, il richiamo del sorgere del sole e della rugiada all’Alba. L’azzurro della gocce della rugiada. L’azzurro del cielo dell’ Etna”.

“Sicilian wine adventures", scritto da Niklas Jörgensen, è suggerito anche da Eric Asimov del NY Times, qui:http://dinersjournal.blogs.nytimes.com/2011/03/11/what-were-reading-137/#more-49313


Wine Virtuosity - 10.03.2011 - ERSE 2009 Tenuta Di Fessina



On the wineblog Wine virtuosity two posts have been published about our wines LAENEO and ERSE from Tenuta di Fessina.

“Sicilian wine adventures" written by Niklas Jörgensen, and recommended by Eric Asimov in the NY Times:

http://dinersjournal.blogs.nytimes.com/2011/03/11/what-were-reading-137/#more-49313


"Sicilian wine adventures – Part 3; Nerello Cappuccio
On March 10, 2011
I don’t force myself to be different and like wines no-one never heard of – or tasted. I just can’t help it but limited production wines seem to suck in my direction whatever I click on.
In this case it is a recently started company in Sicily that got my attention. Tenuta di Fessina. Two of their standard wines (which are everything but standard) are probably the best wines I’ve had this year – if the quality price ratio should be taken into consideration.
First out, the seducing Nerello Cappuccio called Laeneo. An oddity. There’s only 1,800 bottles made of this one and if you’re into Etna it is a must buy. Vines planted in 1970 at around 900 meters above sea level. It seems the Cappuccio is a bit more difficult to cultivate than the Mascalese and the grape was almost extinct some decades ago. As with the Mascalese the Cappuccio also has thin skin and high acidity. The tannins are not as compact in the Cappuccio though.

2009 Laeneo Nerello Cappuccio, Tenuta di Fessina, Sicily, 90-91
Pale red color. Youthful aromas almost reminiscent of a high class Beaujolais Gamay. Right from the start the wine has caught your attention. Wet rocks in abundance, red sour cherries, wild strawberries, flowers and a note of licorice and clove. Just lovely.
On the palate it has that coolness that is so delightful. Red dry berries, spices and wet rocks. Fine balancing acidity and soft mature tannins. Refreshing taste and pure finish. This speaks directly to your heart!

Sample from Der Wein Weber. Retails at EUR 14,95.

Sicilian wine adventures – Part 4; Tenuta di Fessina
On March 11, 2011
Quick recap of the last post. Nerello Cappuccio doesn’t enjoy the same popularity as the Mascalese grape, something that can be seen in the local Etna DOC which states a minimum of 80% Mascalese, up to 20% of Cappuccio or 10% of other local varieties. However, the Mantiddatu Niuru, the Sicilian name for the Cappuccio grape, deserves more than 20 per cents attention, so do your share to track down wines such as the Laeneo from Tenuta di Fessina.
Cappuccio by the way, comes from the mantle shaped leaves the Nerello possesses. Origin is unknown when it comes to both Nerello Mascalese and Cappuccio. Greece has been pointed out as a potential derivation but that stops at speculations. However, there is no doubt we’re talking about two different grapes with some similarities but also differing poliphenolic characters. The reason for blending the grapes seems to be due to a fine match of flavors and aromatics. Perhaps the fact they harvest around the same time helps as well?
Nerello ripens late – and taking the high-altitude sites into consideration – that means mid-October and sometimes even first in November. Thin skin, plenty of acidity and generous amounts of aromas. Does it sound like a Pinot?
Back to Tenuta di Fessina. Founded in 2007 and owned by Silvia Maestrelli and her her husband Roberto Silva together with Federico Curtaz. The true Italian wine geeks might recognize Curtaz. He worked for Angelo Gaja before starting his own consultant company. Then, in 2007, Fessina was bought and as for so many of us, the Nerello vines has been a true discovery for him.
Silvia is also a winemaker having her background in Tuscany – at Villa Petriolo.
Besides the few vines of Nerello Cappuccio, Fessina are in possession of some Nerello Mascalese’s averaging 80 years of age. There’s also Nero d’Avola, Chardonnay and Carricante. There’s 8,000 bottles of the Cru Nerello – Musmeci. Worth finding. Oh yes, for those who like glasses there are three of them in the Gambero Rosso.

Tasting note on the 2009 Erse, Tenuta di Fessina, 90-91 p
A blend of Mascalese and Cappuccio. There are 16,000 bottles of this one. Vines planted back in 1950 with an density of 8,000 vines/hectare. Yield is 80 q/ha. Fermentation in stainless steel. Spontaneous malo fermentation.
This is absolutely gorgeous! Just as with Pinot you’re amazed such a pale wine can deliver tonnes of seducing aromas. It’s floral and oozing of wet rocks, red cherries and oriental spices. Young, full of life and yet great harmony already. No doubt this is high-altitude wine.
On the palate it’s lots of red berries, licorice, wet rocks, spices and tickling acidity. The tannins are more distinct in the Erse compared to Laeneo; a bit green but that just adds excitement and suits the wine. Lots of fruit. Lots of. Pure elegance on the finish. Where have you been all my wine drinking life beautiful?

Bought here at EUR 14,95. Serve the wine a bit chilled, like a Pinot, and preferably with fat dishes, lots of pancetta or just enjoy it on its own.

Check out the website/blog run by Silvia.

Erse, il richiamo del sorgere del sole e della rugiada all’Alba. L’azzurro della goce della rugiada. L’azzurro del cielo dell’ Etna".

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